איך לשלב פחמימות בארוחה מאוזנת | דעת הגוף | ירידה במשקל ללא דיאטה

איך לשלב פחמימות בארוחה מאוזנת

איך לשלב חלבון בארוחה מאוזנת
16 באפריל 2017
איך לשלב ירקות בארוחה מאוזנת
16 באפריל 2017

הפחמימה היא אינה האויב

צריכת פחמימות חיונית לגוף

פחמימות הן לא רק טעימות, אלא גם המקור העיקרי של הגוף לאנרגיה ואב מזון חשוב ביותר לתפקוד הגוף. הפחמימות מורכבות משרשראות של סוכר ומהן אנו מפיקים אנרגיה למוח, לשרירים ולשאר התאים.

בהיעדר פחמימות הגוף מפרק שומן אך גם חלבונים מהמזון ומהשריר לצורכי אנרגיה, אולם כאשר חלבון מתפרק לאנרגיה הוא מייצר תוצר לוואי בשם אמוניה אשר בעודף עלול להעמיס על הכליות, לייבש את הגוף ולשבש את מאזן האלקטרוליטים בגוף.

הפחמימה אינה האויב של הגוף

אנשים רבים מפחדים מפחמימות מכיוון שצריכה עודפת של פחמימות מביאה לעלייה במשקל. עם זאת, צריכה עודפת של כל אחד מאבות המזון האחרים – שומן וחלבון תביא גם היא לעלייה במשקל.

על מנת לשמור על אכילה מאוזנת ועל גוף בריא מומלץ שלפחות 50% מהקלוריות שלנו יגיעו מפחמימות, כלומר רצוי שכמעט כל ארוחה שאנו אוכלים תכיל פחמימות. מומלץ לשלב את הפחמימות עם חלבונים וירקות ובכך להאט את קצב ספיגת הסוכר לדם וליצור שובע ואנרגיה לאורך זמן.

 

הפחמימה היא איננה האויב

 

חשוב ביותר! גופנו צריך את כל ארבעת אבות המזון ואם אנו מחסירים את אחד מהם אנו עלולים לפגוע בגוף. גם עודף באב מזון מסויים עלול להוציא את הגוף מאיזון ובעצם להביא לעלייה במשקל או למחלות כרוניות.

התזונה האידאלית והבריאה ביותר היא תזונה אשר משלבת את כל אבות המזון בצורה מאוזנת!

 

רשימת מזונות עשירים בפחמימות

 

לחמים
לחם מלא, חלה, פיתה, לחמניות
פתית, לחמית, קרקר, ביסקוויטים
עמילניים
תפוחי אדמה
בטטות
דלעת
תירס
קטניות
שעועית לבנה/שחורה/אדומה/מש
עדשים כתומות/שחורות/אדומות
תורמוס, לוביה
גרגירי חומוס
אפונה
פול
פולי סויה
דגנים
אורז
קינואה
בורגול
כוסמת
גריסים
חיטה
פריקי
קוואקר
קורנפלקס
חטיפי אנרגיה
פסטה
פתיתים
קוסקוס
פופקורן
פירות
בננה
תפוח
אפרסק
שזיף
משמש
קלמנטינה
ענבים
דובדבנים
חמוציות
מלון
אבטיח
צימוקים
פירות יבשים
אננס

 

רצוי לצרוך יותר פחמימות מורכבות כגון דגנים מלאים: לחם מלא, אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה, ברנפלקס וכדומה, מאחר שאלו מלאים בסיבים תזונתיים וכמות גבוהה של ויטמינים ומינרלים.

 


איך ניתן לשלב לחם לבן בדיאטה


מהם סיבים תזונתיים?


סיבים תזונתיים נמצאים בדגנים ביחוד בקליפות, והם שרשראות סוכרים שהגוף שלנו לא יודע לפרק. לכן הסיבים יוצאים מגופנו כפי שהם נכנסו אך בדרך הם עושים פעולות רבות שתורמות לנו לבריאות ולשובע:

  • הסיבים מגדילים את נפח המזון בקיבה ומשפרים תחושת שובע.
  • הסיבים קושרים סוכר במעי ועוזרים לו להיספג לאט יותר לדם ובכך מסייעים במניעת סכרת.
  • הסיבים קושרים חומצות מרה במעי ולכן הגוף נאלץ לייצר חומצות מרה חדשות מהכולסטרול שלנו בדם ובכך הסיבים מורידים כולסטרול.
  • הסיבים משפרים פעילות מעיים ותורמים במניעת עצירויות וסרטנים של המעי.
  • הסיבים קושרים גם רעלים שונים הנכנסים לגופנו דרך המזון ומוציאים אותם מהגוף ובכך מסייעים בניקוי הגוף מרעלים.
  • הסיבים מזינים את חיידקי המעי הידידותיים ובכך תורמים לשיפור מערכת החיסון הטבעית של הגוף.

אזהרות בנוגע לסיבים

יש להעלות את כמות הסיבים בהדרגה מאחר שעודף בסיבים עלול לגרום לגזים וכאבי בטן. יש להימנע ממתן תוסף סיבים לילדים מאחר והסיבים קושרים גם ויטמינים ומינרלים במזון, ובילדים עודף סיבים סינתטי עלול לפגוע בגדילה.

 

המאמר הזה עשה אתכם רעבים? 🙂 הכנתי לכם כמה מתכונים בריאים ומאוזנים וכמובן טעימים.

בתאבון!

 

 

אורנית יונה- דיאטנית קלינית

 

אורנית יונה – דיאטנית קלינית, B.Sc. מטפלת בעודף משקל והפרעות אכילה למעלה מעשר שנים. מנהלת את קליניקת "דעת הגוף" ברמת–גן המתמחה בטיפול באכילה רגשית. טיפלה בלמעלה מ- 1500 מטופלים ומכשירה דיאטניות לטפל בשיטת הנון-דיאט הדוגלת בהעצמת דימוי הגוף ויציאה ממעגל הדיאטות. מתנדבת בפורום נערות באתר girls4, כותבת טור באתר "פוד דיקשנרי – מרזים ללא דיאטה". מרצה ומנחת קבוצות לדימוי גוף, הפרעות אכילה והרזיה ללא דיאטה. 

 

 

 

תגובות

תגובות